Darmen van streek, wat te doen?

Rommelende darmen of zijn de darmen van streek? Dit kan diverse oorzaken hebben. Denk maar eens aan stress, warmte, het nuttigen van alcohol of gebruik van antibiotica. Rommelende darmen en buikpijn komt ook bij zwangere vrouwen voor. Let goed op je gezondheid. Misschien is er wel meer aan de hand dan je denkt. Op Besteprobiotica.com vertellen we wat je kunt doen als je darmen van streek zijn!

darmen van streek

Zo voelt het wanneer je darmen van streek zijn

Een ontregelede darmwerking voelt voor iedereen weer anders. Je hebt bijvoorbeeld last van rommelende darmen en buikpijn. Misschien ervaar je juist borrelende darmen en diarree. In dit laatste geval is de ontlasting erg waterig. Dit zijn de meest voorkomende symptomen wanneer je darmen van streek zijn:

  • Een rommelend gevoel in de darmen
  • Buikpijn, soms met krampen
  • Winderigheid
  • Een opgeblazen gevoel
  • Diarree of verstopping (constipatie)
  • Misselijkheid

Afhankelijk van de oorzaak kun je hier nog extra klachten bij krijgen zoals brandend maagzuur, maagpijn, braken en een algeheel ziek gevoel.

Oorzaak: darmen van stressk door stress

Er bestaat een direct verband tussen de hersenen en de werking van de darmen. Uit onderzoek blijkt dat de darmen en het brein continu met elkaar communiceren. De neurotransmitter serotonine zorgt voor de signaaloverdracht tussen hersenen en darmen. Bij een andere werking van serotonine ontstaan er communicatiestoornissen. Dit veroorzaakt darmproblemen waaronder het prikkelbare darm syndroom (bron).

Bij stress komen de stoffen tryptase en histamine vrij. Deze zijn van invloed op de gezondheid van het darmslijmvlies. De darmen van streek door stress komt dan ook redelijk vaak voor. Symptomen zijn darmkrampen, diarree obstipatie of een onregelmatige ontlasting. Ook een opgeblazen gevoel en winderigheid komt veel voor. Verder kun je last hebben van maagpijn, misselijkheid en brandend maagzuur.

Stress verminderen

Gelukkig is hier wat tegen te doen. Met ontspanningsoefeningen verminder je de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Beweging of sporten zorgt voor afleiding en verhoogt de productie van het gelukshormoon endorfine. Dit is direct van invloed op de darmklachten. Verder is het belangrijk om de oorzaak van stress aan te pakken. Soms is hier hulp bij nodig.

Warmte beïnvloedt de werking van de darmen

Het is iedere zomer weer raak: darmen zijn flink van streek, warmte de oorzaak. De darmen raken uit balans door uitdroging of voedselvergiftiging. Dit zijn de twee meest voorkomende oorzaken. Darmen van slag door warm weer zien we vooral bij jonge kinderen en ouderen. Laten we eerst eens kijken naar de werking van de darmen en waarom uitdroging de oorzaak is.

Het lichaam heeft vocht nodig. De darmen onttrekken dit vocht aan datgene wat we eten en drinken. Een mens heeft minstens 1,5 liter vocht per dag nodig. Bij zeer warm weer kan deze behoefte oplopen tot 2,5 liter per dag. Wie te weinig drinkt, krijgt te maken met uitdroging. De ontlasting dikt teveel in en er ontstaat verstopping. Mogelijke symptomen bij verstopping zijn:

  • Ontlasting minder dan 3 keer per week
  • Harde en droge ontlasting
  • Buikpijn of buikkrampen

Bij uitdroging is het belangrijk om voldoende te drinken, het liefst gewoon water. Zorg verder voor vezelrijke voeding. Deze haal je uit aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, peulvruchten, volkorenbrood, groenten en overige graanproducten.

Voedselvergiftiging komt vaker in de zomermaanden voor. Denk maar eens aan een barbecue of picknick, waarbij vlees en vis te lang buiten de koelkast liggen. Voedselvergiftiging wordt het vaakst veroorzaakt door salmonella (vlees en eindproducten), staphyloccus aureus (niet goed verhitte etenswaren) en bacillus cereus (rijst). Verder vind je verwekkers van voedselvergiftiging in vis en schaaldieren en opgewarmd eten zoals sauzen, ragout en vleesproducten.

Bij een voedselvergiftiging is het een kwestie van uitzieken. Drink voldoende en neem je rust. Bij uitdroging raden we aan om contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt vooral voor ouderen en jonge kinderen, maar ook voor mensen met een verminderd afweersysteem.

Een avondje stappen: darmen van streek na alcohol

Overmatig alcoholgebruik is niet echt goed voor de spijsvertering. Dit merk je na een avondje stappen of feesten. Je hebt last van buikpijn, darmkrampen en diarree. Dit komt omdat alcohol het zenuwstelsel aantast. Hierdoor worden prikkels zoals de samentrekking van de darmwand niet meer goed overgedragen. Als gevolg hiervan gaat de darmwerking te snel.

Van alcohol moet je veel plassen. Dit gaat gepaard met veel vochtverlies. In ernstige gevallen ontstaat uitdroging met harde ontlasting.

Darmen van streek na alcohol, dan zit er maar één ding op: hydrateren. Dit betekent voldoende water drinken. Daarnaast is het beter om de volgende keer niet meer zoveel alcohol te drinken.

darmen overstuur door alcohol

Overige oorzaken: gebruik van antibiotica en medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op de darmwerking. Van antibiotica is bekend dat hierdoor de darmen ontregeld kunnen raken. Na het staken van het medicijngebruik verdwijnen de klachten vanzelf. Soms is het niet mogelijk om te stoppen met bepaalde medicatie. Vraag in dit geval de arts om advies. Mogelijk kan deze andere medicatie voorschrijven.

Tip: heb jij een antibioticakuur achter de rug? Gebruik (tijdelijk) probiotica om je darmwerking te ondersteunen.

Rommelende darmen en buikpijn wanneer je zwanger bent

Zwangere vrouwen hebben vaker last van rommelende darmen. Dit gaat soms gepaard met buikpijn. Rommelende darmen en een opgezette buik zijn een van de vroege zwangerschapsverschijnselen. Dit wordt veroorzaakt door een verandering in de hormoonhuishouding. Zwangere vrouwen moeten voldoende drinken en vezelrijk eten. Dit versterkt de darmwerking.

Last van borrelende darmen en diarree? Mogelijk is er sprake van voedselvergiftiging. Voldoende drinken en rust is de beste remedie. Blijven de klachten aanhouden, dan is het altijd beter om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kun je het beste eten wanneer de darmen van streek zijn?

De darmen zijn van streek, wat kun je het beste eten? Vezelrijke voeding is altijd goed. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te eten en rustig te kauwen. Het klinkt vreemd, maar een goede mondverzorging helpt darmklachten te verminderen.

Bij uitdroging helpt Oral Rehydration Salts (ORS). Dit bevat suiker en verschillende mineralen. Hier bestel je online ORS zakjes. Los het poeder op in drinkwater. Ga je naar het buitenland, neemt dit product dan zeker mee.

Voedingsadvies op maat

Zijn jouw darmen van streek? Onze voedingsdeskundige helpt je graag met een voedingsschema op maat!

Scroll naar boven